
Mimari Maketler Nedir? Nasıl Yapılır?
Günümüzde kullandığımız ve gördüğümüz tüm yapıların inşasından önce bir hazırlık süreci bulunur. Bu süreçlerin içerisinde belki de en önemli kısım mimari maketlerin hazırlanmasıdır. Zira bu maketler sayesinde mimarın hayalindeki tasarım nesnelleşerek 3. kişilere ulaşmış olur. Devamında proje fikir aşamasından çıkarak uygulama kısmına geçilir. Peki mimari maketler nedir, neleri kapsar? İşte cevabı…
Mimari maketler, yapılması hedeflenen projenin birebir aynısının üretildiği, proje mimarının hayalindeki yaratıcılığı ortaya çıkardığı ve bu sayede projenin yapımı aşamasında yaşanması muhtemel sorunların önüne geçildiği bir uygulamalar bütünüdür. Bu maketler mimarlar tarafından tasarlanır ve oldukça zahmetli bir iştir. Özellikle yapıyı satın almak isteyen bireyler satış öncesi bu maketi inceledikleri için tüm objeler kusursuz bir şekilde oluşturulması gerekir. Bu sebeple sektörde genellikle alanında uzman ve deneyim sahibi mimarlar tercih edilir.
Mimari maket çalışması, bir firmanın marka değerinin belirlenmesinde büyük önem taşır. Maketin kalitesi ile yapının kalitesinin birbiriyle doğru orantıda olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Çünkü yapı sektöründe ilk intiba çok önemlidir ve müşterilerin göreceği ilk unsur mimari maketler olacaktır. Mina maket işte tam da bu noktada ön plana çıkıyor. Sektöründe uzmanlaşmış ekibiyle yüksek standartlı ve uluslararası normlara uygun bir hizmet sağlıyor. Global düzeyde birçok büyük projenin maket sürecini başarıyla hazırlamış olan Mina Maket, iş ortaklarının taleplerine en iyi çözümleri sunmaya devam ediyor.
Mimari Maketler Nedir?
Mimari maketlerin en genel tanımı, inşa edilmesi hedeflenen yapıların öncesinde 3 boyutlu sistemler aracılığıyla nesnelleştirilmesidir. Bilindiği üzere bir yapının inşası ortalama 1 seneyi bulabilmektedir. Mimari maketler sayesinde bu yapının henüz inşasına başlamadan birebir aynısının maketinin yapılması mümkün. Bu sayede hem yapı sahibi proje öncesinde yapacağı işi görme fırsatını elde eder hem de müşterilerine temelden yapı satma imkanını kazanır.
Günümüzde mimari maket hazırlamada en sık 2 yöntem tercih edilir. Bunlardan biri ölçekli mimari maketlerken diğeri de ölçeksiz mimari maketlerdir. Ayrıca hazırlanma aşaması hayli zor ve süreç isteyen bir uygulamadır. Birçok etkene göre değişkenlik gösterse de bir mimari maketin hazırlık süreci ortalama 2 ay olarak kabul görür.
Mimari maketler bir yapının ana fikrini ve tasarımsal ruhunu temsil eder. 3 boyut imkanı sayesinde daha yapıya başlamadan o yapının bitiş aşamasında ortaya nasıl bir proje çıkacağına dair net fikir oluşmasını sağlar. Bu nedenle inşaat firmaları için mimari maket uygulamaları olmazsa olmaz bir konuma sahiptir. Bu sebeple maket yapımında uygulanan yöntemlerin doğruluğu ve kullanılan malzemenin kalitesi elzemdir. Çünkü hedeflenen süre boyunca mimari maketlerin tahrip olmadan işlevselliğini koruması gerekir. Aksi halde yıpranmış ve estetik görünümünü yitirmiş bir maket ile müşteri karşısına çıkmak, marka değerini düşüren bir durumu oluşturacaktır.
Mimari Maket Nasıl Yapılır?
Mimari maket yapımı, içinde birçok farklı, aynı zamanda da zorlu süreci barındıran işlemler bütünüdür. Her bir aşamasında titizlik gösterilmeli, en ufak ayrıntılara dahi dikkat edilmelidir. Atlanacak en ufak bir detay, ilerleyen süreçte büyük sorunların yaşanmasına sebep olabilir.
Mimari maket yapımına başlamadan önce ilk olarak hedeflenen proje doğru okunmalı ve talepler detaylıca analiz edilerek şablonlar çıkarılmalıdır. Bu hazırlık aşamasından sonra mimari maketin yapım süreçlerini birkaç başlık altında belirtmek mümkün:
- Hedeflenen projedeki plan ve programlar analiz edilir. Belirlenen kurallara uyulur.
- Yapılması hedeflenen mimari projenin amacı, mimar tarafından iyice kavranır. Bu sayede mimari maketin hangi teknikler ile oluşturulacağına karar verilmiş olunur.
- Arazinin yapılacağı boyutlar belirlenir ve alt kısımların yapımına başlanır.
- Maketin inşası sırasında hangi malzemelerin kullanılacağı belirlenir ve bu malzemeler temin edilir.
- İlk önce çizimler yapılır. Ardından parçalar kesilerek maketin gövdesi oluşturulur.
- Maketin gövdesi oluşturulur ve devamında renklendirme işlemine geçilir.
- Daha sonrasında çatı unsurlarının kesimi yapılır ve makete monte edilir.
- Son olarak bina zemini hazırlanır ve ardından belirlenen aksesuarlar maketteki noktalara yerleştirilir.
Mimari maket yapılırken hesaba katılması gereken daha birçok önemli husus vardır. Ölçek, araç, estetik ve sekans bu önemli hususlardan bazılarıdır. Tüm bu önemli hususlar bir araya geldiğinde doğru ve projenin ruhunu kusursuz yansıtan bir mimari maket elde edilmiş olunur.